Välj en sida

Som förskollärare kan man fortfarande, år 2016 mötas av fördomar som att ”det krävs väl ingen utbildning för att ta hand om barn”
– När man då upplyser om att många förskollärare har flera års högskolestudier höjer folk på ögonbrynen. Jag blir helt matt, suckar Elisabet Wahlström, chef för Björknäs förskolor i Nacka kommun.

Däremot har många förskollärare olika typer av utbildning eftersom förskollärarutbildningen har förändrats flera gånger under senare decennier.
– Det spretar lite, beroende på när man som förskollärare utbildade sig. På många håll behövs en kompetensutbildning för att klara uppdraget. Här fyller Arete meriteringsprogram ett viktigt behov.

Elisabet Wahlström har en medarbetare som idag är meriterad som särskilt yrkesskicklig förskollärare. Fler är på gång. I Nacka innebär en meritering 3000 kronor mer i månadslön. Något uttalat uppdrag kopplat till meriteringen finns inte.

Elisabeth Wahlström understryker att det är viktigt att kunskaperna från meriteringsprogrammet kommer fler till del och inte bara på den egna förskolan.
– Tanken är att vår meriterade förskollärare ska utveckla den digitala verksamheten. En idé är att bjuda in kollegor från andra förskolor och hålla ”lektion” om hur man exempelvis kan jobba med film.

Elisabet Wahlström är överlag nöjd med Aretes meriteringsprogram men tycker att det kan skräddarsys än mer för just förskollärare.
– Det är en önskan. I övrigt håller programmet en hög nivå, det är tufft och kräver mycket arbete men det ska det göra, tycker jag.

 

Susanne Sawander