Välj en sida

Att vara två år innebär att man inte alltid har ord för det som vill uttryckas. Men en glad, ledsen eller med ett frågetecken försedd smileygubbe kan ganska väl demonstrera vad man anser om saker och ting.

– Absolut, de små är fantastiska på att ge uttryck för sina åsikter även om de inte har språket.

Yvonne Bengtsson har jobbat 30 år i branschen, som hon säger. Sedan 2004 som förskollärare, dessförinnan i många år som barnskötare. I höstas blev hon meriterad som särskilt yrkeskunnig förskollärare.

– Programmet var både tufft och utmanande. Även om jag redan innan var trygg i min roll så lärde jag mig massor.

Observatörerna pekade bland annat på att ge tid och utrymme för reflektion med de yngsta, 1-3 år som Yvonne Bengtsson arbetar med. Ämnet inspirerade fler på förskolan som idag jobbar mer fokuserat kring reflektion. Ett sätt är smileygubbarna som Yvonne och hennes kollegor har kreerat tillsammans. De använder barnen för att berätta vad de tycker. Glad, ledsen eller frågande gubbe, lika konkret som enkelt.

Men det handlar lika mycket om att ge tid för frågeställningar, tid för barnen att fundera över dagens händelser, säger Yvonne Bengtsson som tror att barnen känner sig mer lyssnade på idag.

– Ja, sådant märker man. Barnen funderar verkligen seriöst, även de allra yngsta när vi frågar vad de tycker. Det känns viktigt och väldigt roligt.

Susanne Sawander